Prvi slučaj štetnika "Orahova muha" u BiH
PDF Print E-mail

orahMinistarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojske županije obavijestilo je općinu Usora, kao i sve druge općine, o pojavi karantinskog štetnika "Orahova muha". 

Prema literaturnim podacima može napasti breskvu i nektarinu, ali prvenstveno napada orah. U Europi se najprije proširila u sjevernoj Italiji, odakle se počela širiti u Švicarsku, a naknadno u Sloveniju i Njemačku. U susjednoj nam Hrvatskoj, orahova muha je najprije uočena u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a kasnije u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. 2011. godine prvi puta je zabilježena i u Međimurskoj županiji.

U našoj županiji, u općini Žepče u naseljenom mjestu Donja Papratnica, registrirano je prisustvo ovog štetnika što predstavlja prvu pojavu ovog štetnika na području BiH.  

Odrasli oblici orahove muhe su veličine oko 5 mm, svijetlosmeđe su boje i imaju svijetle, žućkaste noge. Krila su im prozirna i na njima se nalaze tri uočljive tamne pruge od kojih je jedna u obliku slova V. Na leđnoj strani, gdje se krila spajaju s prsištem, ima jednu žutu točku. Ima zelene oči.

Ličinke su bez nogu i glave, blijedožute su boje, veličine 8 do 12 mm, a promjera 1,5 do 1,6 mm.

Iz  Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da se obrati pažnja na mogućnost prisustva simptoma koji ukazuju na eventualno prisustvo orahove muhe.

Više informacija o ovom štetniku, te o zaštiti od ovog štetnika, možete pronaći klikom ovdje i ovdje.

Foto: Orah, ilustracijaShare |