Informacije o Lokalnim izborima 2012
PDF Print E-mail

Lokalni izbori 2012

listici izbori

 


 

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je Odluka o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2012. godineLokalni izbori 2012. će se održati 7. listopada 2012. godine.

Donesen je i Naputak o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za 'Lokalne izbore 2012. godine'.

Pravilnik o prijavi i ovjeri političkih subjekata za sudjelovanje na izravnim izborima u Bosni i Hercegovini i druge pateće akte možete vidjeti i preuzeti OVDJE

Ostale Odluke središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i hercegovine vezane za 'Lokalne izbore 2012. godine' možete vidjeti i preuzeti OVDJE.

Svi potrebiti OBRASCi za političke subjekte i kandidate sadržani su OVDJE.

Građani mogu izvršiti provjeru da li su upisani u  Središnji izborni popis OVDJE.

Prema Odluci o utvrđivanju broja birača upisanih u Središnji izborni popis po izbornim jedinicama na dan raspisivanja Lokalnih izbora 2012. godine u općini Usora je registrirano redovitih 5.424u odsustvu 2poštom 17, što iznosi ukupno 5.443 birača.

Građane općine Usora koji su prema Središnjem izbornom popisu raspoređeni na briračko mjesto koje nije i njihovo prebivalište pozivamo da do 23.08.2012. u uredu CIPS-a (u zgradi Policijske stanice Usora) izvrše promjenu prebivališta i tako isto usklade sa stvarnim stanjem, kako bi mogli glasovati u biračkom mjestu svoga prebivališta.

Prema članku 2, točka 4) Naputka o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za 'Lokalne izbore 2012. godine ažuriranje izmjena u evidencijama raseljenih osoba i evidenciji državljana koji glasuju izvan BiH zaključuje se 24.07.2012. godine u 24.00 sata, dok se Središnji izborni popis zaključuje 23.08.2012. godine.

Pozivamo sve građane općine Usora da ažuriraju svoje podatke u evidencijama CIPS-a i Središnjeg izbornog popisa i tako sebi omoguće nesmetano glasovanje na predstojećim Lokalnim izborima.

Prijava za glasanje izvan BiH

Vodič za birače izvan BiH

Pozivamo sve građane općine Usora koji žive u nekim od zemalja u kojima Bosna i Hercegovima ima diplomatsko-konzularnu mrežu i u kojima se prema odluci planira organizirati glasovanje, da se prijave za glasovanje izvan BiH i glasuju na Lokalnim izborima 2012 koji će se održati 7. listopada 2012.godine. 
Rok za prijavu za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine je 24.07.2012.godine. 
Obrazac za prijavu i sve neophodne upute za prijavu su sadržani OVDJE.

Dodatne informacije

Građani se sa svim dodatnim pitanjima mogu obratiti u Ambasade, konzulate i stalne misije BiH na brojevima telefona ili putem emaila koji se nalaze na web stranici zemlje u koijoj se nalazite ili u Središnje izborno povjerenstvo BiH na  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   i na dežurne telefone: +387 33 251 331 i +387 33 251 332

Podaci o prebivalištu u BiH

Pozivamo građane da posebnu pažnju obrate na dio obrasca (C) koji se tiče prebivališta u BiH.
Ukoliko ste izbjegla osoba iz BiH, potrebno je navesti potpunu adresu i naziv općine u BiH u kojoj ste imali prebivalište u vrijeme popisa stanovništva 1991. g. ili u razdoblju od popisa do sticanja statusa izbjegle osobe. 

Ukoliko privremeno živite u inozemstvu, potrebno je navesti adresu prebivališta prije odlaska u inozemstvo, ako u toj općini imate prijavljeno prebivalište i u trenutku podnošenja prijave za glasanje izvan BiH. 

Ukoliko ste izbjegla osoba iz BiHa ne dostavite dokaz o prebivalištubit ćete upisani u odgovarajući izvod iz Središnjeg izbornog popisa ukoliko se Vaše ime pronađe u popisu stanovništva iz 1991. godine.

Glasovanje putem pošte ili u Veleposlanstvu / Ambasadi 

Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo odluku kojom se planira organiziranje glasovanja i u Veleposlanstvima BiH, odnosno diplomatsko-konzulrnim predstavništvima BiH. Konačna odluka će biti donesena nakon isteka roka za registraciju birača, a ovisit će od ispunjavanja uvjeta propisanih Izbornim zakonom BiH kao i od broja registriranih birača koji u polju B.10 obrasca izaberu glasanje u određenoj ambasadi ili konzularnom predstavništvu BiH.

Pozivamo stoga sve građane koji žele glasovati osobno u nekoj Ambasadi ili diplomatsko-konzulrnom predstavništvu BiH da izaberu tu opciju. Ukoliko SIP BiH ne potvrdi odrđenu ambasadu ili diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH kao glasačko mjesto, registriranim  biračima koji su izabrali tu opciju će biti omogućeno glasovanje putem pošte.

Na ovim stranicama i našoj Facebook stranici donosit ćemo sve aktualnosti vezane za predstojeće Lokalne izbore 2012. godine, kao i sve upute i obavijesti Općinskog izbornog povjerenstva.


Share |