Potpisivanje SporazumaSporazum za izgradnju središnjeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda općina Tešanj, Usora i Doboj Jug danas su potpisali načelnici ovih triju općina i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja i to je prvi regionalni sporazum u sektoru komunalne infrastrukture u Federaciji BiH.

Izgradnjom zajedničkog postrojenja riješit će se problem otpadnih voda na sve tri općine. U naredne 3-4 godine doći će do izvođenja radova, a središnje postrojenje će biti smješteno u Općini Doboj Jug.

 

  "Veoma sam zadovoljan zbog potpisivanja ovoga Sporazuma. Ovo je veoma bitno za sve tri općine.  Mislimo da ćemo projekat uspješno realizirati. Bez obzira u koliko se faza bude odvijao, on će se odvijati u kontinuitetu i prekidati se neće sve dok ono što se u rijeku Usoru bude slalo ne bude čisto i ekološki prihvatljivo", izjavio je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Načelnik Općine Tešanj Fuad Šišić izjavio je kako su oni već krenuli sa ovim aktivnostima, ali da će zajednički problem biti dugoročno riješen u sve tri općine.

Anto Čičak, načelnik Općine Usora, dodao je kako pozdravlja ovaj projekat i da je dobra stvar što su se općine ujedinile u rješavanju ovog problema, jer je na ovakav način jeftinije. Po njemu sve tri općine dobijaju jedan efikasniji sustav.

Džavid Aličić, načelnik Općine Doboj Jug, izjavio je da središnje postrojenje koje će se nalaziti na teritoriji njegove Općine neće remetiti javni red.

Cijeli projekat je u vrijednosti od 70 miliona maraka, a finansirat će ga Evropska investiociona banka, Federacija BiH, drugi inozemni izvori financiranja i jedan dio iz lokalnih proračuna.

www.regija.ba

Share |