Zimski uvjeti u Usori
PDF Print E-mail

Sivša_općina Usora 07.02.2012. 08.45hSve ceste u općini Usora za koje je ugovoreno zimsko održavanje su prohodne. Tvrtka "DIV" d.o.o. Makljenovac, općina Usora uspješno je odgovorila svojim obvezama i nastalim zimskim uvjetima, tako da 50-tak cm snijega ne predstavlja veći problem za građane općine Usora.

Općina Usora iz financijskih razloga nije mogla preuzeti na sebe obvezu čišćenja prometnica u svim zaseocima. Ceste u zaseocima koje ne održava Općina čiste građani angažiranjem i plaćanjem radnih strojeva u osobnoj režiji, što je slućaj i u mnogim drugim sredinama.

Općina je dodatno angažirala radne strojeve na čišćenju prilaza i dvorišta kod škola, vjerskih objekata, ustanova i institucija, a zabilježena je jučer i jedna intervencija čišćenja snijega i osiguravanja pristupa kućama od dvojice starijih sugrađana u MZ Ularice (Franjo Matijević i Ivan Bejić-Car) čije su kuće ispod Putnikova Brda, tako da za sada nema drugih informacija o snijegom 'odsječenim' i ugroženim građanima općine Usora.

Zapovjednik Općinskog stožera Civilne zaštite Usora, načelnik Anto Čičak, nakon prikupljenih informacija o stanju na terenu i konzultacija sa članovima OS CZ ocijenio je da je stanje u općini Usora relativno dobro, te da uz praćenje stanja i poduzimanja redovitih mjera u ovakvim zimskim uvjetima nema potrebe za drugim izvanrednim mjerama.

Stanje sa opskrbom električnom energijom i vodom je uredno, kao i sa telekomunikacijama. Opskrba trgovinskih objekata namirnicama široke potrošnje također je uredna. Javne institucije i ustanove rade redovito, osim osnovne i srednje škole za koje je resorno županijsko ministarstvo zbog obilnih sniježnih padalina i niskih temperatura donijelo odluku o prekidu nastavnog procesa. 

Prema meteorološkim prognozama nakon prestanka sniježnih padalina očekuju se još niže temperature, tako da je potrebno poduzeti mjere za zaštitu osbnog zadravlja i zdravlja domaćih životinja, te zaštitu vodovodnih i instalacija grijanja (koje nije u funkciji) od smrzavanja i pucanja. 

Građani, ustanove, institucije i poslovni sektor se pozivaju da nastave sa redovitim čišćenjem snijega i sprečavaju nastanak poledice na prilazima svojim objektima, kao i da snijeg ne odlažu na prometne površine.

O eventualnim problemima ili saznanjima o starijim građanima u problemima zbog zimskih uvjeta, a koji nemaju skrb članova uže obitelji, molimo da se obavijesti Općinski stožer civilne zaštite Usora na broj 032/893-479 i 899-447 u radnom vremenu ili na broj Policijske stanice Usora 032/893-305 izvan radnog vremena i neradnim danima.

Share |