img 8118Usora, 19. studenoga 2018. - Radni posjet općini Usora upriličilo je izaslanstvo Grada Lipika, Republika Hrvatska, smještenog u Požeško-slavonskoj županiji. Izaslanstvo je predvodio gradonačelnik Vinko Kasana, a u izaslanstvu su bili Veronika Prhal, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipik, Marica Melić, voditeljica Hostela 'Bellevue' Lipik i Darijan Husko, zamjenik ravnatelja lipičke razvojne agencije 'LIRA'. Izaslanstvo su primili u odsutnosti Općinskog načelnika Zvonimira Anđelić, a po njegovoj ovlasti pomoćnici načelnika Anto Bonić i Martin Grujo, te Ivica Labudović, stručni suradnik za upravljanje razvojem i planiranje.

 
Povod radnom posjetu bio je 2. Poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, program Europska teritorijalna suradnja,  prekogranična suradnja INTERREG IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, kao drugom cilju Kohezijske politike 2014. - 2020.
   
Na radnom sastanku su uz prethodno međusobno upoznavanje sa znamenitostima Općine Usora i Grada Lipik, razvojnih iskoraka, društvene i gospodarske strukture ovih lokalnih zajednica, tezište razgovora bilo o značajnom iskustvu i rezultatima Grada Lipik u korištenju predpristupnih i strukturnih Europskih fondova kojima su obnovili ratom razoreni Grad Lipik i značajno unaprijedili svoju lokalnu zajednicu.
      
Ta iskustva Grada Lipika u uspješnom korištenju Europskih fondova, koja su postignuta zahvaljujući i unutarnoj organizaciji i ustroju razvojne agencije LIRA bili su ključni za sagledavanje sukladnosti projektnih potreba općine Usora sa specifičnim ciljevima poziva  i mogućnosti partnerskog nastupa u zajedničkoj prijavi na aktualni poziv.

img 8116 img 8119
      
Konstatirane su razlike u zakonskim nadležnostima Grada Lipika i Općine Usora, zbog kojih određene projektne potrebe općine Usora u zdravstvu i školstvu nisu u identičnoj nadležnosti, a time i nemogućnost apliciranja tim projektima. Također, kroz prvi poziv veliki broj rapolozivih indikatora u okviru specifičnih ciljeva/projektnih osi je realiziran, tako da je u istima sužen izbor mogućih projekata/indikatora.
      
Na koncu je zaključeno da općinska uprava Usore razmotri izvodivost svoje projektne ideje, a koja bi bila komplementarna projektu kojim planira aplicirati Grad Lipik.
     
Bez obzira na ishod ovoga poziva Europskog fonda za regionalni razvoj dogovoren je daljnji nastavak i produbljivanje suradnje u okviru koje je Grad Lipik ponudio Općini Usora svoje iskustvo i pomoć u korištenju predpristupnih i kohezijskih fondova Europske unije.
    
    
Share |