img 5400Usora, 07.05.2018. godine - Povodom oblinih kišnih padalina, grmljavinskog nevremena i nastalih štetnih posljedicate s tim u vezi proglašenog stanja prirodne nesreće, općinu Usora posjetio je premijer Zeničko-dobojske županije Miralem Galijašević sa suradnicima, ministrom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Himzom Smajić i direktorom Županijske uprave civilne zaštite Džavidom Aličić. Županijsko izaslanstvo primio je Općinski načelnik Zvonimir Anđelić s pomoćnikom Antom Bonić.

 

Cilj posjeta je uzajamno informiranje o razmjerama šteta nastalih nevremenom koje je pogodilo Usoru sa subote na nedjelju 05./06. svibnja, kao i dogovor o aktivnostima koje je će žurno poduzeti općinska uprava, da bi se potom na zajedničkom sastanku sa županijskom upravom sagledali opseg pomoći koji se može pružiti ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik Anđelić obavijestio je županijske zvaničnike o razmjerama šteta i aktivnostima koje je već poduzela općina Usora u cilju uspostave prometa na svim prometnicama gdje je to moguće, a na pojedinim dionicama ostati će kao privremeno rješenje alternativne, zaobilazne prometnice. Štete su najizraženije na mostovima i propustima gdje je razorno djelovanje vode iste ili uništilo ili statički oslabilo, pa će biti potrebna sanacija. Također prometnice su na više mjesta ozbiljno oštećene, posebice cesta 'Ularička rijeka' gdje će biti potrebni zahvati na sanaciji korita Ularičke rijeke, jer je erozijom obale na više mjesta oštećen trup ceste. Prema riječima načelnika Anđelića značajne su štete i na obiteljskim kućama i njihovim gazdinstvima, poljoprivrednim usjevima i zemljištu, kao i u dvije firme, tako da će Povjerenstvo za procjenu šteta odmah započeti rad na utvrđivanju visine šteta.

img 5399  img 5404  img 5405 

Naglašeno je kako je potrebno žurno utvrditi preliminarnu procjenu šteta i utvrditi prioritete u sanaciji, kako bi se prema raspoloživim sredstvima utvrdila visina pomoći od općinskih, županijskih, te po potrebi i mogućnostima i iz federalnih izvora financiranja. Sanacija prometnica, koje su zajednički interes najvećeg broja građana zasigurno će biti u vrhu prioriteta, kao i najpogođenije i najugroženije obitelji koje su pretrpjeli štete. Procjena šteta je zakonska obveza, ali ona ne jamči da će se svima moći pomoći, naglašeno je na sastanku.

Nakon razgovora, premijer ZDŽ Miralem Galijašević, ministar MPŠV ZDŽ Himzo Smajić i direktor ŽUCU Džavidom Aličić u pratnji Općinskog načelnika Anđelića i pomoćnika Bonića obišli su pogođeni lokalitet 'Tokići' u Srednjoj Omanjskoj gdje su razgovarali sa poplavom pogođenim mještanima, te istaknuli kako se žurno mora riješiti sustav odvodnje oborinskih i zaobalnih voda, jer kućanstva u ovom dijelu Općine prigodom svake poplave budu zahvaćena poplavom i trpe izravnu štetu.

Načelnik Anđelić se na kraju posjeta zahvalio premijeru Galijaševiću i njegovim suradnicima na iskazanom interesu i želji da se pomogne općini Usora u sanaciji i prevenciji šteta od poplava.


img 5407  img 5410 img 5414

FOTOGALERIJA


Share |