img 3545Usora, 09.10.2017. – Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH, gosp. Željko Babić, u pratnji županijskog ministra za gospodarstvo gosp. Zlatka Jelić, boravio je radnom posjetu Općini Usora. Na početku posjeta upriličen je radni sastanak kojemu je domaćin bio Općinski načelnik Zvonimir Anđelić. Na sastanku je sudjelovao i pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije Anto Bonić. Tema sastanka bilo je uzajamno informiranje o razvijenosti i stanju u poslovnom sektoru Općine Usora, o ustroju asocijacija (udruga) poslovnoga sektora, s posebnim naglaskom na organiziranost i uključenost sektora obrtnika u Obrtničku komoru.

     
Predsjednik Obrtničke komore FBiH ukazao je na pogodnosti koje Komora osigurava za svoje članice. Pored toga što obrtnici i poslodavci udruženi u svoju poslovnu asocijaciju postaju partner tijelima vlasti, kao kozultativno tijelo kod kreiranja i donošenja rješenja i odluka koje imaju utjecaj na poslovno okruženje i uvjete privređivanja, članice udruge mogu sebi osigurati potreban servis i razmjenu korisnih poslovnih informacija, koje često zbog svojih obveza ne stignu pratiti i odgovarajuće reagirati. Prema Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, članstvo u obrtničkoj komori je obvezno, a članarina iznosi 8,00 KM/mjesečno, a za obrte u oblasti poljopriprede ona iznosi 4,00 KM/mjesečno. Od prikupljene članarine općinskim udrugama se vrši povrat 50% sredstava od članarine, za financiranje njihovih aktivnosti. Porezni organi imaju zakonsku obvezu osigurati naplatu ovih neporeznih naknada.

      
Međutim, da ne bi sve funkcioniralo na načelu prisile rukovodstvo Obrtničke komore FBiH pristupilo je pregovorima sa pojedinim visokoprofitabilnim dijelovima poslovne zajednice, kako bi se osigurao poticaj i olakšice obrtnicima, kao bitnom, ali još uvijek nedovoljno snažnom dijelu poslovne zajednice. Tako je u pregovorima sa pojedinim distributerima naftnih derivata dogovoren popust pri kupovinu goriva članicama Obrtničke komore, koji iznosi 9 pf./litri goriva. Isto tako sa pojedinim osiguravajućim društvima dogovoren je za članice komore popust od 15% na iznos premije osiguranja. Razgovori u pravcu dodatnog osiguravanja pogodnosti obrtnicima, uz proširenje broja partnerskih firmi koje će ih davati, se nastavljaju, što će vjerovatno uključivati i bankarske institucije.

    
Vezano za iskustva drugih općina koja imaju organizirane poslovne asocijacije (udruge) i koje kao takve ostvaruju značajnu korist za svoje članice, imajući u vidu brojnost poslovne zajednice u Općini Usora, kao mogući optimalni oblik organiziranja iznesen je stav o obliku formiranja zajedničke Udruge poslodavaca (poduzeća) i obrtnika, koja bi u svojoj strukturi imala sektore/sekcije za obrt i za pravne osobe, a bila bi članicom i Obrtničke komore županije i Udruge poslodavaca.

    

img 3546 img 3551 img 3562 img 3563

    
S tim u svezi dogovorena razmjena je informacija sa Obrtničkom komorom o poslovnim subjektima sa područja Općine Usora i iniciranje utemeljenja ove udruge. Dogovoreno je da se pokuša organizirati sastanak na koji bi došli predstavnici županijske Obrtničke komore i Udruge poslodavaca, te ministarstva za gospodarstvo Zeničko-dobojske županije, obrtnici i poslodavci iz Općine Usora, a domaćin bi bio Općinski načelnik.

       
Nakon radnoga sastanka upriličen je posjet usorskim obrtnicima u oblasti poljoprivrede, tako da su predsj. OK FBiH Željko Babić, ministar Zlatko Jelić i načelnik Zvonimir Anđelić posjetili Poljoprivredno gazdinstvo 'PETROVIĆ' vl. Milan Petrović i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 'GAŠIĆ' vl. Franjo Gašić, u MZ Alibegovci.

      

      

Share |