Projekti Vijeća Europe za lokalne samouprave
PDF Print E-mail

ve bl_1Banja Luka, 03. i 04. srpnja 2017. - Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, s pomoćnikom Antom Bonić, sudjelovao je na dvodnevnim projektnim aktivnostima u organizaciji Vijeća Europe i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, koje su održane u konferencijskoj dvorani Administrativnog centra Vlade Srpske.

U ponedjeljak (3.7.2017.) je predstavljen novi projekt „Podrška međuetničkom dijalogu mladih na razini jedinica lokalne samouprave u BiH, u skladu sa standardima Vijeća Europe“. Šefica Odjeljenja za mjere izgradnje  povjerenja Direktorata za politička pitanja Vijeća Europe Ana Kapelo je ovom prilikom istakla značaj jednog ovakvog projekta posebno sa aspekta života mladih u lokalnim zajednicama.
 
Načelnici općina, sa područja Republike Srpske i Federacije BiH, govorili su o položaju mladih u njihovim sredinama, ističući značaj omladinskih politika u oba bh entiteta. Općinski načelnik Zvonimir Anđelć je u svom izlaganju izrazio opredjeljenje Općine Usora da sa svojim predstavnicima mladih koji će u koordinaciji sa jednim službenikom općinske uprave, koji će biti zadužen za pitanja mladih, aktivno sudjeluje u ovom projektu, koji će pored planiranog 'proizvoda' u vidu programskog dokumenta za mlade ukazati i nama u Općini na potrebne aktivnosti i razvijanje politika za unapređenje položaja mladih u našoj lokalnoj zajednici i društvu općenito.
 
U utorak, 4. srpnja 2017.) održano je predstavljanje projekata i potpisivanje šest grant ugovora o saradnji između lokalnih zajednica Republike Srpske i Federacije BiH. Radi se o međuopćinskim projektima iz oblasti kulture, obrazovanja, nasljeđa i javne sigurnosti i biće implementirani tijekom 2017. godine

Devetnaest (19) lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine uključeno je u projekt „Podrška međuetničkom dijalogu mladih na razini jedinica lokalne samouprave u BiH, u skladu sa standardima Vijeća Evrope“. Općine su grupirane u šest klastera, a riječ je o projektima koje su općine kandidirale kao zajednički interes tih općina u određenoj klasteru/ grupi, a koje će finansirati Vijeće Evrope u iznosu od 50.000 eura.

ve bl_4 ve bl_6 ve bl_7 logo-ve

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić je u izjavi novinarima istakla da će biti finansirani različiti projekti do 10.000 eura po klasteru, od podrške razvoju zelene proizvodnje do podrške ženama u razvoju, art kolonina, izgradnje dječijih igrališta, a 'Klaster Doboj' uključuju općine Usora, Grad Doboj, Doboj Jug i Doboj Istok, projektna aktivnost koja će se realizirati je obuka pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, odnosno osnaživanje Dobrovoljnih Vatrogasnih Društava i međusobnu suradnju u ove četiri općine. Tako se planira iz Općine Usora i novoutemeljenog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Usora obučiti i nakon polaganja ispita po propisima Ze-Do županije dobiti validne certifikate 22 nova vatrogasca iz Usore. Popis prijavljenih je dostavljen, međutim, moguće je se još javiti u DVD Usora ili u Općinu Usora i provjeriti ima li slobodnih mjesta.

Iako se  ne radi o velikim sredstvima, istaknuto je da je ovo početak suradnje lokalnih zajednica s Vijećem Europe. Šefica Odjeljenja za mjere izgradnje povjerenja Direktorata za politička pitanja Vijeća Europe Ana Kapelo je izrazila nadu da je ovo prvi korak ka saradnji rubnih općina iz oba entiteta. Fokus projekta je na mladima, dodala je Kapelo. Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Europe u BiH, dodao je da se nada da će ovaj projekt biti jedna vrsta poticaja donatorima da financiraju lokalne zajednice u oba bh. entiteta.

Vezani članak: Sastanak na temu osnaživanja Dobrovoljnih vatrogasnih društava i međuopćinske suradnje Doboj, 21.03.2017.

Share |