Usora, 16. lipnja 2017. - U dvorani za sjednice Općinskog vijeća općine Usora sa početkom u 16:00 sati, prema Javnom pozivu koji je uputio Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, održana je javna rasprava o Nacrtu Programa novčanih poticaja za unaprjeđenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini. Raspravi su nazočili poljoprivredni proizvođači, obrtnici u oblasti poljoprivrede i pčelari. Raspravu su proveli Anto Bonić, pomoćnik Općinskog načelnika za gospodarstvo i financije i Ivica Labudović, dipl.ing agr. stručni suradnik u Službi za gospodarstvo i financije.

U odnosu na Nacrt Programa rasprava je polučila nekoliko prijedloga. Nazočni predstavnici pčelara su stavili primjedbu da u Programu, kao i svih ranijih godina, nisu zastupljeni pčelari i dali su prijedlog da se isti uvrste u program sa određenim iznosom. Na tragu ovoga i drugih iznesenih prijedloga tijekom sadržajne rasprave proizašli su zaključci, u vidu preporuka obrađivaču i predlagaču Programa, a ogledaju se u slijedećem:

- planirani iznos poticaja za nabavu poljoprivredne mehanizacije sa 15.000 smanjiti na 10.000 KM,

- razliku od 5.000 KM sredstava 'oslobođenih' prema gornjem prijedlogu rasporediti na način da se poveća poticaj registriranim poljoprivrednim obrtima sa 2.000 na 4.000 KM i da se uvede novi oblik poticaja za pčelare od 3.000 KM, a Udruga pčelara će do ostavljenog roka dostaviti prijedlog uvjeta i iznosa ovih poticaja,

- u okviru poticaja proizvodnje voća, povrća i plasteničke proizvodnje predvidjeti i poticaj za proizvodnju aronije i borovnice, kao poticaj za proizvodnju bobičastog voća  i

- izvršiti analizu i predložiti nove kriterije za dodjelu poticaja za nabavu poljoprivredne mehanizacije, na način da se omogući % veći poticaja od nabavne vrijednosti mehanizacije manjem broju poljoprivrednika, uz ograničenja mogućnosti ostvarivanja ovoga poticaja u narednih neoliko godina, jer se malim iznosima ne pomaže nabava poljoprivredne mehanizacije i ne ostvaruje se cilj ovoga oblika poticaja.

Prijelog Programa novčanih poticaja za unaprjeđenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini biti će pripremljen i upućen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje za narednu redovitu sjednicu.

Share |